"Lean startup Λιτή επιχειρηματική εκκίνηση" του Έρικ Ρις (Εκδ. Λιβάνη)

Πώς οι σημερινοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν καινοτομίες για τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων;


Αποτελεί ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι για να γίνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας αρκεί να διαθέτει αποφασιστικότητα, εξυπνάδα, καλό συγχρονισμό και –πάνω από όλα– ένα υπέροχο προϊόν.

Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρηματικές εκκινήσεις αποτυγχάνουν. Τα περισσότερα νέα προϊόντα δεν έχουν επιτυχία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν πραγματοποιούν τις δυνατότητές τους. Η επιτυχία δεν είναι αναπόφευκτη, εάν απλώς και μόνο υπάρχουν τα σωστά εργαλεία. Οι καθημερινές λεπτομέρειες, τα βαρετά πράγματα, οι μικρές ατομικές επιλογές μετρούν τελικά περισσότερο από όλα.

Είναι ώρα να κοιτάξουμε πέρα από τις προκαταλήψεις.

Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι σαν μάνατζμεντ. Μέχρι τώρα βασιζόμαστε στο όραμα, κυνηγώντας τους «μεγάλους ανθρώπους» που μπορούσαν να κάνουν μαγικά, ή προσπαθώντας να αναλύσουμε εξονυχιστικά τα νέα προϊόντα.

Αυτό το βιβλίο επιχειρεί να βάλει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την καινοτομία σε αυστηρό βηματισμό. Βρισκόμαστε στις απαρχές του δεύτερου αιώνα μάνατζμεντ. Είναι η πρόκλησή μας να δημιουργήσουμε κάτι καλό.

Το κίνημα της λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης (Lean Startup) κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα προσβάσιμη σε μια ολόκληρη νέα γενιά ιδρυτών επιχειρήσεων που διψούν για νέες ιδέες σχετικά με το πώς να χτίσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση. Φιλοδοξεί να εγγυηθεί ότι όσοι αποζητούν να δημιουργήσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία θα έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αλλάξουν τον κόσμο.

Η µέθοδος της λιτής επιχειρηµατικής εκκίνησης ζητάει από τους ανθρώπους να αρχίσουν να µετρούν την παραγωγικότητά τους διαφορετικά. Επειδή οι εκκινήσεις, συχνά κατά λάθος, δηµιουργούν κάτι που κανείς δεν ήθελε, δεν έχει και πολλή σηµασία εάν το κάνουν έγκαιρα και εντός προϋπολογισµού.

Ο στόχος της επιχειρηµατικής εκκίνησης είναι να καταλάβει κανείς το σωστό πράγµα που πρέπει να δηµιουργήσει –εκείνο που θέλουν οι πελάτες και θα πληρώσουν για αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.

Με άλλα λόγια, η µέθοδος της λιτής επιχειρηµατικής εκκίνησης είναι ένας νέος τρόπος να προσεγγίζεις την ανάπτυξη καινοτόµων νέων προϊόντων, που δίνει έµφαση στη γρήγορη επανάληψη και τη διορατικότητα ως προς τον πελάτη, σε ένα μεγάλο όραµα και στην υψηλή φιλοδοξία, όλα την ίδια στιγµή.


Βιογραφικό Συγγραφέα: Ο Έρικ Ρις είναι επιχειρηματίας και δημιουργός του δημοφιλούς ιστολογίου Startup Lessons Learned. Υπήρξε συνιδρυτής και υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος επί θεμάτων τεχνολογίας στην εταιρεία IMVU, την τρίτη κατά σειρά επιχειρηματική εκκίνηση στην οποία συμμετείχε.

Είναι τακτικός ομιλητής σε εκδηλώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις, παρέχει συμβουλές σε αρκετές νέες επιχειρήσεις, σε μεγάλες εταιρείες και σε εταιρείες που πραγματοποιούν ριψοκίνδυνες επενδύσεις κεφαλαίου για θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής και στρατηγικής ανάπτυξης προϊόντων. Επίσης συχνά λειτουργεί ως μέντορας των φοιτητών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Η μέθοδος της λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης την οποία συστηματοποίησε έχει παρουσιαστεί στους New York Times, στη Wall Street Journal, στη Harvard Business Review, στη Huffington Post και σε πολλά ιστολόγια.

Κατοικεί στο Σαν Φρανσίσκο.
Share on Google Plus

About PLOUMISTOS

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

ΣΥΝΤΕΥΞΕΙΣ- ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΡΟΗ